вторник, 25 юли 2017 г.

Нони срещу затлъстяването и метаболитната дисфункция

 Културата, икономиката, индустрията, технологиите промениха тотално начина на живот в съвременния свят. Високата консумация на преработени храни и заседналият начин на живот са причина за „нова ера“ в развитието на нарушения и заболявания като затлъстяване, диабет тип 2, неалкохолен затлъстяване на черен дроб, хипертония, възпалителни заболявания на червата, хронични заболявания и др., които се характеризират с нарушена регулация на имунитета и на метаболитните процеси. Тези паталогични състояния изискват нови ефективни терапевтични подходи.
Нони (Morinda citrofolia) е добре известено раститение, традиционно позвано заради своите лечебни свойства. Много изследвания са проведени, за да се разбере какви биоактивни съединения съдържа и техните механизми на действие. Правят се изследвания за по-добро изясняване механизмите на действие на нони, главно поради сложността на патофизиологията на затлъстяване и метаболитната дисфункция.
Наднорменото тегло, затлъстяването, метаболитни дисфункции, свързани със затлъстяването са се удвоили в световен мащаб от 80-те години. През 2014 г. се изчислява, че над 1,9 милиарда възрастни са с наднормено тегло, което съответства на 39% от всички възрастни в света. От тази последна група 13% вече се считат за затлъстели, т.е. 600 милиона. Затлъстяването е преобладаващо в групите с ниски доходи, които често живеят в градски райони в САЩ и Европа. Според Световната здравна организация (СЗО) през 2015 г. повече от 50% от жените са с наднормено тегло или наднормено тегло в 46 страни в Европа, особено в източната част на региона. Днес наднорменото тегло и затлъстяването се очаква да доведат до смъртта на около 320 000 мъже и жени в 20 страни в Западна Европа всяка година. През 2012 г. министърът на здравеопазването в Китай посочи, че в страната с 1,2 милиарда души 300 милиона китайци са били със затлъстяване. В Бразилия повече от половината от населението на Бразилия е с наднормено тегло (52,5%), от които 13,9% са считани за затлъстяване през 2014 г..
По данни на световната асоциация за изследване на затлъстяването, в България има 224 898 деца в училищна възраст, които са с наднормено тегло. 58 370 са децата със затлъстяване. Това означава, че 26.20 % от българските деца са с наднормено тегло.
Въпреки, че затлъстяването е резултат от дисбаланс между приетата и изразходвана енергия, вероятно е нарушеният метаболизъм поради неадекватното хранене да допринесе за абнормно или прекомерно натрупване на мазнини, свързано с увреждане на здравето.
Напоследък много учени съсредоточават изследванията си върху участието на чревната микрофлора при затлъстяване и метаболитна дисфункция. През 2006 г. едно от първите проучвания, в които се установява връзка между чревната микрофлора и увеличаването на теглото, се съобщава, че последното е причинено от увеличаване на възможностите за събиране на енергия от микрофлората при затлъстели лица.
Съществуват различни фармакологични и нефармакологични възможности, които са широко приети като лечение и превенция на затлъстяването и свързаните със затлъстяването заболявания, включително диетичен контрол, физическа активност, промени в начина на живот, лекарства за отслабване, операции за отслабване или специфични медикаменти. Различни диетични модели са широко изследвани за промоция на здравето и за намаляване на рисковете от хронични заболявания. Предлага се "концепция за здравословно хранене", в която функционалните храни и хранителните добавки са важни елементи. Известно е, че хранителни добавки имат физиологичен ефект или осигуряват защита срещу хронични заболявания. Терминът "функционална храна" се отнася за храна, която се консумира като част от обичайната диета, и е с доказани физиологични изгоди и/или намалява риска от хронични болести на основните хранителни функции. Последните проучвания са насочени към разработването на новаторски терапевтични агенти от естествени източници като алтернативно лекарство. Независимо от това, предизвикателството на изследванията на природните продукти е да се оценят последователно механизмите на действие и биоактивните съединения, които биха могли да осигурят благоприятните ефекти на продуктите. Нони е пример за растение, използвано като функционална храна и е било широко изследвано, тъй като има и различни фактори за здравето на човека. То е изследвано като алтернатива при противоракови, антибактериални и антимикробни терапии и при лечение на хранопровода и язви.
Напоследък се обръща повече внимание на анти-затлъстяващото действие на растението нони.
Нони (Morinda citrifolia) е растение от семейство на "Брошови". Използва се като лечебно растение от полинезийците повече от 200 години, но никога не е била традиционна храна, въпреки че е наречено плод на глад. Расте в тропически климатични региони – Хаваи, до Бразилия, таитянски, малайзийски и фиджийски острови. Първата идея за потенциалните ползи от плодовете на нони започва с д-р Хайнике (Heinicke). Едно от обясненията за медицинското действие на плодовете на нони е, че ксеронинът може да модулира специфичните протеини. Д-р Хайнике описва полезните ефекти на плодовете на нони при менструални спазми, хипертония, изгаряния, депресия, атеросклероза, храносмилане, облекчаване на болката и много други. От 1996 г., поради хранителните и терапевтичните си свойства нони се предлага на пазара като хранителна добавка. През 2003 г. Европейската комисия одобрява сока от нони като нова храна. Много изследователи са изучавали биоактивните съединения, присъстващи в плодовете от нони, както и в други части на растението, такива като листа, корени, коренища, семена, стъбла, изучавайки потенциалните им ползи за здравето.
Хранителни и химични анализи показват, че плодовете на нони съдържат 90% вода и 10% сухо вещество. Сухото вещество се състои от разтворими твърди вещества, диетични фибри и протеини. 5% от разтворимите твърди вещества са редуциращи захари (глюкоза и фруктоза) и 1,3% са захароза. Приблизително 11,3% от сухото вещество е протеин, а основните аминокиселини са глутаминова киселина, аспарагинова киселина и изолевцин. Освен това, 10-12% са минерали, които включват калций, сяра, калий, магнезий, натрий, фосфор и следи от селен. Основните витамини, които се съобщават в пюрето с плодове нони, са аскорбиновата киселина (витамин С), ниацин (витамин B3) и витамин А.
Въпреки лошия вкус и аромат на плодовете на Morinda citrifolia, хората използват соковете, пастьоризирани в бутилка, в чиста форма или смесени с други сокове, заради различните фитохимикали в растението. Нони съдържа над 200 биоактивни съединения. Плодовете на нони и други части на растението съдържат големи количества фитохимикали, включително фенолни съединения, антрахинони, въглехидрати, органични киселини, алкохоли, витамини, флавоноиди, иридоиди, кетони, лигнани, тритерпеноиди, нуклеозиди, стероли, мастни киселини, каротиноиди и много други. Богато на антиоксиданти.
Високото разпространение на затлъстяването и метаболитната дисфункция, свързана със затлъстяването, доведе до обширни проучвания за търсене на алтернативни терапии поради няколко съобщения за странични ефекти от синтетични лекарства. Нони осигурява важни природни вещества, които са широко проучени и могат да се считат за алтернативна терапия при много заболявания. Много научни публикации показват, че растението нони съдържа разнообразни хранителни и функционални съединения. Някои проучвания показват, че основните биоактивни съединения от Morinda citrifolia имат благоприятни ефекти при затлъстяване и метаболитна дисфункция, свързана със затлъстяването.
Тези биоактивни съединения, наречени фитохимикали, включват фенолни киселини, лигнани, флавоноиди, флавони, флупрес-3-ол, антоцианини, фитостероли, алкалоиди, витамини и минерали. През последните десетилетия полифенолите са най-важните съединения, показали, че притежават благоприятни ефекти срещу затлъстяването и метаболитната дисфункция.
Поради потенциалните биоактивни съединения, присъстващи в плодовете на Morinda citrifolia, които са полезни за човешкото здраве, някои компании добавят други плодови сокове, за да осигурят флорален и подобрен продукт. Нони има важни доказани антимикробни и антибактериални активности срещу някои микроорганизми, включително Proteus вулгарис, Staphylococcus Aureus, Bacillus субтилис и Ешерихия коли. Използването на нони за рефлукс на хранопровода и стомашна болест също води до добри резултати. Скополетин е компонентът на нони, за който се смята, че има ценно потенциално превантивно и терапевтично действие за стомашно-езофагеална инфекция. Сокът от нони увеличава производството на IFN, което корелира с активирането на макрофагите. Нони модулира имунната система. Неотдавнашно проучване показва, че нони забавя умората чрез подобряване на производството на енергия, регулиране и ефикасност при физическо натоварване. Нони показва добри резултати за подобряване на ангиогенезата в скелетната мускулатура и черния дроб, показва антиоксидантни свойства, и подобрява митохондриалната биогенезата, и реакцията на стрес.
Друго приложение на сокът от нони е свързано с неговите противоракови свойства, тъй като намалява свободните радикали, които участват в оксидативното увреждане и липидната пероксидация. Един от основните компоненти, свързани с този ефект, е дамнакантал (damnacanthal). Нони показва антиспазматични, вазодилататорни и кардиодепресантни активности.
Morinda citrifolia и Затлъстяването
Затлъстяването се характеризира с разширяване на мастната тъкан. Този тип тъкан може да бъде класифицирана като кафява, бежова и бяла адипозна тъкан (WAT). WAT се разглежда не само като енергиен резервоар, но и като орган с ендокринни функции. Той се класифицира според локализацията му като подкожна мастна тъкан или висцерална мастна тъкан, като последната е един от най-важните мастни депозити, свързани с метаболитна болест. Терапии базирани на природни растителни продукти, билкови добавки и хапчета са широко проучени поради техните потенциални изгоди за човешкото здраве срещу затлъстяване и неговите метаболитни нарушения. Изследвания с нони показват намалена тежест на мастните тъкани, плазмените нива на триглицеридите и подобрена глюкозна толерантност без токсичност и по-ниско телесно тегло. Тези изследвания показват ефектите на сока от нони срещу затлъстяването. Интересно е, че данните показват, че всички екстракти съдържат високи концентрации на фенолни съединения, които могат да бъдат отговорните агенти за тези ефекти.
Morinda citrifolia и инсулинова резистентност / захарен диабет тип 2 (T2DM)
Затлъстяването може да доведе до инсулинова резистентност, състояние, при което клетка, тъкан или организъм не реагират по подходящ начин на дадена доза инсулин. За да се разберат механизмите на инсулинова резистентност, изследователите са разработили множество модели на инсулинова резистентност, използвайки различни химикали, лекарства,
хранителни вещества и хранителни предизвикателства. T2DM е проблем, който се разраства бързо, а инсулиновата резистентност играе важна роля в патогенезата на T2DM. Възстановяването на инсулиновата чувствителност е важна стратегия за лечението на T2DM. Morinda citrifolia е широко изследвана като алтернативно лечение на тези усложнения. В интензивните изследователски усилия са оценени положителните ефекти на нони върху глюкозната хомеостаза при T2DM. Нони показва антидиабетичен ефект, проявява стимулиращ ефект върху усвояването на глюкоза.
Нони и безалкохолно мастно чернодробно заболяване (NAFLD)
Черният дроб е важен орган, който има основна роля в метаболизма хомеостаза, в процеса на липогенезата, глюконеогенезата и метаболизма на холестерола. През последните десетилетия множество патологични състояния подчертават значението на метаболитните функции, които се появяват в черния дроб. Повишеното разпространение на затлъстяването и метаболитния синдром водят до патофизиологични промени, които могат да доведат до развитие на неалкохолна мастна чернодробна болест (NAFLD). NAFLD се счита за едно от съвременните болести, като основна причина за смъртността и смъртността, свързани с хроничните чернодробни заболявания. През повечето време тази патология се проявява при 25% от популацията, като се увеличава до 70% при пациенти със затлъстяване и пациенти с Т2DM. Проучвания показват, че нони подобрява морфологични характеристики при чернодробна стеатоза. В допълнение, сокът от нони намалява общия холестерол и триглицериди.
Всички тези благоприятни ефекти вероятно се дължат на голямото количество фенолни киселини, присъстващи в сока от нони.
Morinda citrifolia и дислипидемия/хипертония
Атеросклерозата е основната причина за сърдечни заболявания и инсулт. Този проблем е най-чест при пациенти със затлъстяване, хипертония, дислипидемия и диабет, водещи до увреждане на съдовете. Въпреки че хипертонията и дислипидемията са независими рискови фактори, които водят до атеросклероза, последният също е рисков фактор за CVD, като удар и инфаркт на миокарда и хипертония.
Установено е, че нони е алтернативна терапия за този проблем. Текущо проучване оценява ефектите на сок от нони върху серумните липидни профили при 132 тежки пушачи. Показват намаляване на нивата на холестерол, триглицериди и висока чувствителност С-реактивен протеин (HS-CRP), понижаване на LDL и хомоцистеин, и увеличение на HDL фракция.
Други проучвания показват наличието на силна антиоксидантна активност в растението нони. Morinda citrifolia предотвратява атеросклерозата.
Много от алтернативите на антихипертензивните терапии са широко изследвани. Съответно някои автори са се съсредоточили върху Morinda citrifolia като алтернативна терапия за хипертония.
Morinda citrifolia и ефекта върху чревната микрофлора
Има огромна общност от чревни микроби. Много от тях участват в търсенето на хранителни вещества, които създават благоприятна промяна на чревната микрофлора. Дисбиозата на чревната микрофлора е свързана с развитието и прогресирането на много човешки заболявания. Съотношението на някои видове микроорганизми е по-голямо при затлъстели, отколкото при слаби индивиди. Нони и сокът му проявяват антимикробни свойства и висока антиоксидантна активност, които са полезни за здрава чревна микрофобия. Сок от нони показва пробиотичен характер, като позволява по-голям растеж на полезни видове. Това е възможно, тъй като сок от нони (като суров субстрат) има ферментационен процес с млечнокисели бактерии.
Една от причините е голямото количество полизахариди в плода, тъй като въглехидратите, с изключение на скорбялата, действат като хранителни фибри, идващи непокътнати с червата и контактуват с бактериалната общност, присъстваща в чревната микрофобия.
Диетата играе важна роля в чревната морфология. Допълнена с нони увеличава височината на власинките и повърхността им. Плодът нони показва пребиотична активност, когато се прилага самостоятелно, и пробиотична активност, когато се използва като ферментирал сок от нони.
Биоактивните съединения от природните ресурси са обещаващо поле за изследване на алтернативните лекарства, сред които е и Morinda citrifolia. Noni показа положителни ефекти в метаболитната дисфункция, включително регулиране на телесното тегло и мастните отлагания, липидния и глюкозния метаболизъм и кръвното налягане, хепатопротективните ефекти и подобрената инбактериална колонизация на червата и чревната морфология. Въпреки това, Morinda citrifolia никога не е била важна храна, вероятно поради лошия си вкус. Растението нони може да бъде обработено за възможно лечебно приложениеение след като бъде смесено с по-малко хранителни, но апетитни храни, за по-лесен прием и постигане на здравословни ползи.
Накрая, тъй като нони съдържа важни биоактивни съединения за здравето, може да бъде алтернативен терапевтичен ресурс с голям потенциал при лечението на затлъстяване и затлъстяване, свързани с метаболитен дисфункция.

По материали 

Няма коментари:

Публикуване на коментар